Μαρία Ορφανού

Ψυχολόγος 

Ορφέως 71

Παλαιό Φάληρο

Αθήνα

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ B.Sc., M.A.

 Συχνότητα, διάρκεια και κόστος της ψυχοθεραπείας 

      Οι συνεδρίες είναι ατομικές ή ομαδικές (αναλυτικής προσέγγισης).   

    Η ατομική συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά ενώ η ομαδική, καθώς και οι συνεδρίες θεραπείας ζεύγους, 1 ώρα και 20 λεπτά. Υπάρχει καθορισμένη ώρα έναρξης και λήξης της συνεδρίας.

     Η συχνότητα είναι συνήθως 1 φορά την εβδομάδα. Αν φυσικά κάποιος βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο και αποφασιστεί από κοινού πως έχει ανάγκη για περισσότερες

συναντήσεις για κάποιο διάστημα, αυτό είναι εφικτό. Αν πάλι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για εβδομαδιαίες συναντήσεις μπορεί να κανονιστεί 1 συνεδρία κάθε 2 εβδομάδες. Να σημειωθεί όμως πως αυτό δεν συνιστάται θεραπευτικά γιατί η δουλειά που έχει γίνει, τα συναισθήματα, οι σκέψεις ξεχνιούνται μέρα με τη μέρα και η θεραπεία δεν μπορεί να έχει μία "συνέχεια".

    Η θεραπεία είναι συνήθως μακροπρόθεσμη. Μπορεί να διαρκέσει λίγους μήνες ή και χρόνια. Γνωρίζω πολύ καλά πως αν έχεις πρόβλημα θέλεις λύσεις και απαντήσεις εδώ και τώρα. Σκεφτείτε όμως πόσα χρόνια χρειάζεται κάποιος για να σχηματίσει την προσωπικότητα του και πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει κάτι σε αυτήν, κάποια συμπεριφορά, κάποια λανθασμένη αντίληψη ή κάποιο συναίσθημα που τόσο καιρό χρησιμοποιούσε και το οποίο για να υπάρχει, σημαίνει οτι εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό.  Φυσικά, ανάλογα με το πρόβλημα και το άτομο, μπορεί να είναι και βραχυπρόθεσμη (δηλαδή να χρειαστεί μόνο ένας μικρός αριθμός συνεδριών).

    Το κόστος της συνεδρίας είναι 40 ευρώ. Κάθε Παρασκευή η ψυχολόγος βλέπει άτομα με οικονομικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος της συνεδρίας ορίζεται κατόπιν συνεννόησης.