Μαρία Ορφανού

Ψυχολόγος 

Ορφέως 71

Παλαιό Φάληρο

Αθήνα

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ B.Sc., M.A.

Ποιός χρειάζεται ψυχολόγο;  

    Θα έχετε πιστεύω ακούσει τη φράση "όλοι χρειάζονται ψυχολόγο". Ας δούμε λοιπόν εδώ ποιος χρειάζεται να απευθυνθεί σε έναν ειδικό και ποιος δε χρειάζεται. 

    Αν έχετε δυσκολίες και δεν βρίσκετε την αναγκαία υποστήριξη από πουθενά ή η υποστήριξη που παίρνετε νιώθετε πως δεν αρκεί, μπορεί να σας βοηθήσει ένας ψυχολόγος. Αν μετά από ένα συμμβάν ή κάποιες σκέψεις έχει επηρεαστεί αρνητικά η ζωή σας και των γύρων σας καλό θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιον ψυχολόγο. Αν βρίσκεστε σε αδιέξοδο με μία κατάσταση και δε βλέπετε να υπάρχει λύση πιστεύω πως χρειάζεστε έναν έμπειρο άνθρωπο που θα ψάξει μαζί σας μέχρι εσείς να βρείτε μία λύση που ταιριάζει σε εσάς. Με λίγα λόγια, αν υποφέρετε ή ακόμα κι αν υποφέρουν οι γύρω σας από την

συμπεριφορά σας και θέλετε να βελτιώσετε τη ζωή σας τότε είναι που πρέπει να απευθυνθείτε κάπου. Μάλιστα, αν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό όπως κατάθλιψη, υπερβολικό και παράλογο άγχος, φοβίες κ.λ.π. είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ψυχολόγο και ψυχίατρο. 

    Άνθρωποι που δεν χρειάζονται ψυχολόγο είναι αυτοί που είναι ικανοποιημένοι με τα πολλά ή τα λίγα που έχουν. Επίσης, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αλλά έχουν έναν καλό φίλο, δε χρειάζονται απαραίτητα ψυχολόγο. Άνθρωποι που ζουν σε ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να βοηθηθούν από αυτό για να ξεπεράσουν κάποια από τα προβλήματά τους. Τέλος, άτομα που απλά δεν ενδιαφέρονται να ψαχτούν περισσότερο δεν υπάρχει λόγος να τρέχουν σε κάποιο ειδικό.  

    Ότι και αν αποφασίσετε να κάνετε, να θυμάστε πως η αλλαγή είναι δύσκολη, ο εαυτός μας μπορεί να μας σαμποτάρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον οπότε χρειάζεται ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη θεραπεία.