Μαρία Ορφανού

Ψυχολόγος 

Ορφέως 71

Παλαιό Φάληρο

Αθήνα

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ B.Sc., M.A.

 Σεξ στοv γάμο. Γιατί μειώνεται και γιατί καλό θα ήταν να..

 μην μειωθεί

    Είναι γνωστό πως η συμβίωση μειώνει την συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Αν κάνετε σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, θεωρείστε τυχερή. Για τις υπόλοιπες όμως που μία φορά την εβδομάδα ακούγεται σαν όνειρο απατηλό, ίσως να σας βοηθήσει αυτό το άρθρο.

                                         1. Δεν έχω χρόνο

   Η πιο γνωστή αιτία, εκτός από τους βιολογικούς παράγοντες ή συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές είναι το φορτωμένο πρόγραμμα της σύγχρονης γυναίκας. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η γυναίκα που φτιάχνεται και ντύνεται όμορφα για να πάει στη δουλειά της, δουλεύει το οκτάωρο, σπαταλάει περίπου μία ώρα μέχρι να γυρίσει σπίτι και τότε..άλλος γολγοθάς. Πότε να προλάβει να μαγειρέψει, να καθαρίσει το σπίτι και να περάσει χρόνο με τα παιδιά που, ιδίως αν είναι μικρά, έχουν τόσο ανάγκη την μητέρα τους; Είναι φυσικό η σωματική εξάντληση να την έχει καταβάλλει μέχρι το τέλος της ημέρας και η λέξη κρεβάτι να γίνει συνώνυμο με την λέξη ύπνος αποκλειστικά. 

Σεξ στο γάμο

2. Χαμηλή αυτοπεποίθηση

    Αν, από την άλλη, η γυναίκα δεν δουλεύει η χαμηλή αυτοπεποίθηση που αυτό συχνά προκαλεί μπορεί να γίνει λόγος που το σεξ θα μειωθεί στο γάμο. Ιδίως αν παλαιότερα δούλευε και ξαφνικά, συνήθως με τη γέννηση ενός παιδιού, βρίσκεται να είναι εξαρτημένη οικονομικά από τον άντρα, κοινωνικά αποκλεισμένη και ο αυτοσεβασμός της παράλληλα με τον σεβασμό που λαμβάνει από τον σύντροφό της να είναι μειωμένος, μπορεί να οδηγήσει  στην μείωση της σεξουαλικής διάθεσης. Η γυναίκα συχνά παραμελεί την εξωτερική της εμφάνιση είτε γιατί δεν βρίσκει λόγο να ετοιμαστεί για να κάνει απλά τα καθημερινά της ψώνια είτε επειδή η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού χειροτερεύει με ένα μισθό μόνο στην οικογένεια. Η εικόνα της ως ερωτική σύντροφος χάνεται και παίρνει την θέση της η εικόνα της συζύγου και της μάνας απλά.

3. Γονεϊκή απαγόρευση της σεξουαλικότητας

    Μία άλλη εσωτερική αυτή τη φορά αιτία προέρχεται από την παιδική μας ηλικία. Ενώ στα αγοράκια η σεξουαλικότητα είναι επιθυμητή από τους γονείς και πολλές φορές ενθαρρύνεται, στα κοριτσάκια είναι συνήθως απαγορευμένη. Έτσι ένα μέρος της γυναικείας σεξουαλικότητας αφού καταπιέζεται, αναγκάζεται να μετατραπεί σε ανάγκη για αγάπη και τρυφερότητα. Οι γυναίκες γινόμαστε πιο συναισθηματικές  'Οταν λοιπόν το ερωτικό παιχνίδι τελειώνει, φτάνουμε στο γάμο με τον καλό μας και "δένουμε τον γάιδαρό μας" όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, το  κομμάτι αυτό του εαυτού μας βγαίνει στην επιφάνεια. Δεν είναι το παθιασμένο σεξ που χρειαζόμαστε στο τέλος της ημέρας αλλά κυρίως μία αγκαλιά ή ένα χάδι. Εκτός αυτού, επειδή ακριβώς λειτουργούμε με το συναίσθημα, οποιοδήποτε άγχος ή τσακωμός με τον σύντροφό μας θα επηρεάσει αρνητικά τη θέληση μας για σεξ.

4. Ο σύντροφός μου δε θέλει

  Τέλος, μία αιτία που αποτελεί ένα πρόσφατο κοινωνικό φαινόμενο είναι οτι ο ίδιος ο σύντροφός σας μπορεί να μη θέλει σεξ (ή να μην μπορεί αλλά αυτό είναι μία ολόκληρη συζήτηση από μόνο του). Οι νέοι άντρες φλερτάρουν τις γυναίκες πιο σπάνια, δεν είναι πιεστικοί αν η γυναίκα αρνείται να κάνει σεξ και μπορεί ακόμα και να αρνηθούν άμα τους προτείνετε εσείς γιατι "είναι κουρασμένοι". Οι ρόλοι αλλάζουν, η γυναίκα γίνεται πιο διεκδιτική και ίσως να έχουν μπερδευτεί για το αν χρειάζεται να έχουν τον ρόλο του κυνηγού πια. Επίσης από τότε που γίναμε πιο δυναμικές αρχίσαμε να ματαιώνουμε και τους άντρες περισσότερο και όταν προσπαθούν να μας φλερτάρουν αλλά και στο σπίτι. Πόσες από εσάς του έχετε πει " Άμα δεν σ' αρέσει, φύγε. Τα λεφτά μου τα έχω. Δεν σε έχω ανάγκη". Πόσο "άντρας" μπορεί να αισθανθεί αυτός ο άνθρωπος;   

    Αφού εξετάσαμε μερικές από τις αιτίες ας δούμε και λόγους για να κάνουμε περισσότερο σεξ.

1. Μειώνει την απιστία

    Πρώτον, μπορεί να μειώσει την απιστία. Οι άντρες είναι πολυγαμικοί και μεγαλύτερο ποσοστό απ' όσο φαντάζεστε έχει απατήσει τις γυναίκες του (εκτός βέβαια από τον δικό σας και 5-10 άλλους). Δύσκολο αλλά ίσως τους δελεάσουμε με περισσότερο και πιο "πικάντικο" σεξ.

2. Αυξάνει το θαυμασμό του για την σύντροφό του

    Είναι από τα λίγα πράγματα στην πραγματικότητα που εκτιμούν. Τι κι αν εσείς του έχετε το φαί έτοιμο όταν γυρίζει από τη δουλειά, τα παιδιά και το σπίτι στην εντέλεια; H μόνη περίπτωση να πει είσαι καταπληκτική είναι μόνο μετά από ένα καλό σεξ.

3. Μειώνει την επιθετικότητα

    Αν πιστεύετε οτι είναι λίγο επιθετικός λεκτικά και ευερέθιστος, δοκιμάστε το. Το σεξ συνήθως μειώνει την επιθετικότητα. Έχετε λοιπόν τη δυνατότητα να αποκτήσετε έναν ήρεμο άντρα, γεμάτο θαυμασμό και σεβασμό για εσάς και πιστό!

4. Από τις λίγες απολαύσεις που μας έχουν μείνει

    Αλλά δεν το κάνετε μόνο για την οικογενειακή σας γαλήνη αλλά και για εσάς την ίδια. Σκεφτείτε μία συνηθισμένη σας μέρα. Κάνετε πολλά πράγματα που απολαμβάνετε και σας αφήνουν μία αίσθηση ικανοποίησης, ευτυχίας και απόλυτης ηρεμίας και υπέρβασης; Aν όχι, γιατί να αρνείστε μία από τις λίγες χαρές που έχουν απομείνει στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας;      

5. Αυξάνοντας την συχνότητα, αυξάνεται η επιθυμία

    Και μη ξεχνάτε. Είναι σωστό αυτό που λένε οτι όσο πιο πολύ κάνεις σεξ, τόσο πιο πολύ το θέλεις. Με την σεξουαλική επαφή έρχεσαι πιο κοντά με τον σύντροφό σου, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σου, θυμάσαι πως είναι να είσαι γυναίκα. Όταν αυξάνεται η αυτοπεποίθηση, νιώθεις πιο σεξουαλική κι αυτό στις γυναίκες συνδέεται με την επιθυμία τους για περισσότερο σεξ.

Λοιπόν, τι θα κάνετε σήμερα το βράδυ;