Μαρία Ορφανού

Ψυχολόγος 

Ορφέως 71

Παλαιό Φάληρο

Αθήνα

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ B.Sc., M.A.

Η πρώτη σου μέρα στην θεραπεία

 Μπαίνεις για πρώτη φορά στο γραφείο μου. Όπως και στους υπόλοιπους θεραπευόμενους που έρχονται για πρώτη φορά, βλέπω το άγχος που σε κυριεύει στα μάτια σου, το σώμα σου, τα λόγια σου. Άγχος για το καινούριο περιβάλλον, για την καινούρια εμπειρία, για τον καινούριο άνθρωπο με τον οποίο θα είσαι μαζί για κάποια ώρα. Άγχος για το πώς θα φανείς στον "ειδικό", άγχος για το αν θα είναι καλός, για το τι θ΄ακούσεις στο τέλος, είσαι καλά; χρειάζεσαι φάρμακα; υπάρχει λύση στο πρόβλημά σου; Άγχος για πολλά πράγματα. Και αρχίζεις να μιλάς για τον εαυτό σου. Άλλο άγχος από ΄κει, να μιλάς για τα πιο βαθιά σου ζητήματα σε έναν άγνωστο.. Άγχος ακόμα κι όταν σε ρωτάω να μου πεις μερικά πράγματα για τον εαυτό σου, να μου πεις ποιος είσαι. Ποιος είσαι τελικά; Και πώς μπορείς να περιγράψεις την πολυπλοκότητα της ύπαρξής σου μέσα σε λίγες φράσεις; 

   Μαζί με το άγχος σου όμως, βλέπω και μια ανακούφιση όταν αρχίζεις να μιλάς. Ανακούφιση που επιτέλους τα λες; Που πήρες επιτέλους την απόφαση να πας σε ψυχολόγο και πήγες; Κάπου εκεί διακρίνω και την ελπίδα σου. Ελπίδα οτι κάποιος θα σε βοηθήσει πια. Οτι είναι εκπαιδευμένος σ΄αυτά τα πράγματα και ξέρει. Μόνο που οι προσδοκίες σου βασίζονται μερικώς και σε μια φαντασίωση. Σε μια εξιδανίκευση του επαγγελματία που έχεις μπροστά σου. Η επιθυμία σου για βοήθεια είναι μεγάλη κι ένα κομμάτι μέσα σου σου λέει οτι θα πας στον ψυχολόγο, και με την πρώτη φορά, σαν τυφλός θα βρεις το φως σου. Αφού είναι ειδικός θα μπορεί να σε βοηθήσει, λίγο τουλάχιστον, αμέσως.. 

    Όχι οτι αυτό δεν γίνεται. Υπάρχουν θεραπευόμενοι που βοηθιούνται με μία φορά. Υπάρχουν επίσης θεραπευόμενοι που με μια φράση του ψυχολόγου αλλάζουν την ποιότητα της ζωής τους, των σχέσεων τους, αλλάζουν γενικά. Αυτό όμως συμβαίνει σπάνια κι έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Σχεδόν πάντα η θεραπεία είναι μια ομαδική δουλειά που θέλει χρόνο. Μια συμμαχία ανάμεσα σ΄έναν επαγγελματία που ξέρει 5-10 πράγματα για την ανθρώπινη φύση γενικά κι εσένα που λίγο - πολύ ξέρεις τον εαυτό σου. 

   Όταν μπαίνεις στο γραφείο μου, βλέπεις σ΄εμένα έναν ειδικό. Εγώ βλέπω σ΄εσένα τον ειδικό του εαυτού σου. Αυτόν που γνωρίζει τα περισσότερα πράγματα για ΄σένα. Βλέπεις σ΄εμένα έναν θεραπευτή. Εγώ βλέπω σ΄εσένα τον θεραπευτή του προβλήματός σου. Εγώ είμαι ο βοηθός σου στο ταξίδι της θεραπείας σου. Δεν είμαι η λύση του προβλήματός σου. Δεν έχω τις απαντήσεις σου, γιατί δεν σε ξέρω. Αλλά κι αν βρήκα κάποιες απ΄αυτές από την πρώτη φορά που σε είδα, δεν πάει να πει οτι δεν τις έχεις σκεφτεί ήδη ή οτι είσαι έτοιμος να τις μάθεις ή οτι και να τις μάθεις, θα μπορέσεις ν΄αλλάξεις την ζωή σου σ΄αυτή τη φάση που είσαι. 

  Η πρώτη σου θεραπευτική συνεδρία. Πώς νιώθεις στο τέλος της; Ανακουφισμένος; Συγκινημένος; Μπερδεμένος; Απογοητευμένος; Χαρούμενος; Ε, έτσι είναι η θεραπεία. Με όλα αυτά κι άλλα συναισθήματα, όπως ακριβώς και η ζωή. Δεν έχει θαύματα, ούτε θαυματοποιούς. Έχει συνδυασμό γνώσεων, σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και θέληση για βελτίωση της ζωής σου κι από τις δύο πλευρές. Καλώς όρισες