Μαρία Ορφανού

Ψυχολόγος 

Ορφέως 71

Παλαιό Φάληρο

Αθήνα

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ B.Sc., M.A.

Ασυνήθιστα αντικείμενα, χαρακτηριστικά και καταστάσεις που προκαλούν σεξουαλική διέγερση- Παραφιλίες

    Οι αιτίες των  παραφιλιών που περιέγραψα είναι διάφορες. Αποφάσισα να μην τις αναφέρω εδώ μιας που θα χρειαζόμουν το χώρο άλλου ένα άρθρου για να μιλήσω για το τι πιστεύει κανείς, ανάλογα με το πώς προσεγγίζει το θέμα και ανάλογα με την παραφιλία. Να σημειώσω όμως πριν κλείσω οτι οι ονομασίες ή επεξηγήσεις ορισμένων παραφιλιών μπορεί να μην είναι ακριβείς μιας που πολλές έχουν μεταφραστεί από τα αγγλικά ή τις βρήκα μόνο σε σελίδες σχετικού περιεχομένου στο Ίντερνετ οπότε δεν μπορώ να εγγυηθώ την αξιοπιστία αυτών των πηγών. Τέλος, θεωρώ σημαντικό να σας θυμίσω οτι τι είναι νορμάλ και τι όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ο αυνανισμός και η ομοφυλοφιλία ήταν στην κατηγορία των ψυχικών νόσων για παράδειγμα) και να τονίσω οτι οι φαντασιώσεις και ο πειραματισμός στο σεξ είναι υγιείς αρκεί να μην ενοχλούν ή  θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου φυσικά.

    Μιλήσαμε για αντικείμενα, ζώα και άτομα που μπορεί να μονοπωλούν το σεξουαλικό ενδιαφέρον κάποιου, τώρα θα σας αναφέρω και μερικές καταστάσεις που έχουν αναφερθεί ως διεγερτικές από ορισμένους ανθρώπους. Σημαντικό για τη σεξουαλική διέγερση λοιπόν μπορεί να είναι το να βρίζεις ή να σε βρίζει ο άλλος, να κάνεις τηλεφωνήματα με ομιλία σεξουαλικού περιεχομένου (τηλεφωνική σκατοφιλία), να τρως, μυρίζεις, αγγίζεις κόπρανα (κοπρολαγνεία) και το αντίστοιχο με τα ούρα (ουρολαγνεία), να περιμένεις να προκαλέσεις ή να σου προκαλέσουν πόνο (αλγολαγνεία), να μιλάς ή να ακούς να μιλούν για σεξ (ερωτολαλία), να τρως ανθρώπους (ανθρωποφαγεία). Άνθρωποι επίσης φαίνεται να θέλουν να τους δαγκώνουν (οδοντολαγνεία), να φοράει ο σύντροφός τους τα ρούχα τους (ομοιοενδυσία), να πίνουν ποτό από το σώμα μιας γυναίκας, να μυρίζουν συγκεκριμένα πράγματα (οσμολαγνεία), να ακούν συγκεκριμένους ήχους (ακουστικοφιλία) ή να τους αλείφουν με φαγητά, ποτά για να νιώσουν έντονη σεξουαλική διέγερση. Άλλοι ερεθίζονται από τη θέα της φωτιάς (πυροφιλία), από ληστείες/ κλοπές (αρπαξοφιλία/ κλεπτοφιλία), την παρακολούθηση συμφορών γενικά (συμφοροφιλία), από το να «μετατρέπουν» κάποιον άνθρωπο σε έπιπλο συνήθως τραπέζι ή καρέκλα (επιπλοφιλία), να ξυρίζουν ή να τους ξυρίζουν (αποξύριση), να είναι μέσα στο νερό, μπάνιο, πισίνα (υδροφιλία), να τους κλείνουν τα μάτια και να τους δένουν (αποστέρηση αισθήσεων) ή από το να φαντάζονται την αυτοκτονία τους (αυτοφονοφιλία). Ζήλια (ζηλοφιλία), γδύσιμο, λούσιμο, φτύσιμο, εμετός (εμετοφιλία), δάκρυα (δακρυφιλία),  το να μη φτάνει κάποιος σε οργασμό παρ όλη τη διέγερση, το να καταστήσει κάποια έγκυο, ακόμα και το φτάρνισμα, το γαργαλητό ή το τάισμα μπορεί να θεωρηθούν διεγερτικά όπως και το το να προσποιείται κάποιος οτι είναι μωρό/ παιδί, οτι είναι ζώο (αυτοζωοφιλία), χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων (σχεδιοφιλία) ή να κάνει σεξ δημοσίως ή μπροστά σε άλλους (αυταγονιστοφιλία), να διαπράξει φόνο (φονολαγνεία), βιασμό (βιαστοφιλία) και να τρυπάει τη σάρκα του ή του άλλου με αιχμηρό αντικείμενο. Η βρωμιά, η θέα ενός ανθρώπου που κοιμάται (υπνοφιλία), η έλλειψη οξυγόνου μέσω κρεμάσματος, μερικού πνιγμού ή με το να βάλει κάποιος πλαστική σακούλα στο κεφάλι του (υποξυφιλία/ ασφυξιοφιλία), η θέα/ πόση αίματος, το αίσθημα του φόβου (φοβολαγνεία), η φαντασίωση οτι σου ξεριζώνουν τα γεννητικά όργανα, είσαι στην κόλαση, κάνεις σεξ με φαντάσματα ή είσαι ακρωτηριασμένος (αποτεμνοφιλία) ακόμα και το πέσιμο από τις σκάλες δοκιμάζονται ώστε να πετύχει κάποιος σεξουαλική ευχαρίστηση.

    Ερωτικό ενδιαφέρον όμως μπορεί να προκαλέσουν και άτομα που έχουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Κάποιος δηλαδή μπορεί να διεγείρεται από ανθρώπους με μούσι (πογονοφιλία), με ένα συγκεκριμένο χρώμα μαλλιών, με σιδεράκια, με σκουλαρίκια στο σώμα ή τατουάζ (στιγματοφιλία),  άτομα που δε φοράνε παπούτσια (αρετιφισμός), από αγνώστους, άτομα κάποιας συγκεκριμένης εθνικότητας,  από ηλικιωμένους (γεροντοφιλία), από μεγαλύτερες γυναίκες (ανιλιλαγνεία) ή πολύ μεγαλύτερους άντρες, από νεκρούς (νεκροφιλία). Η λίστα συνεχίζεται με άτομα που ασθενούν (νοσοφιλία), που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους (αναισθησιοφιλία), παραμορφωμένα, «τερατόμορφα» άτομα (τερατοφιλία), τυφλούς (τυφλολαγνεία), ακρωτηριασμένους (ακροτομοφιλία), ανάπηρους (αβασιοφιλία),  εγκληματίες (υβριστοφιλία), άστεγους. Σεξουαλική διέγερση μπορεί να προκληθεί επίσης από υπηρέτες αληθινούς ή προσποιητούς (υπηρετοφιλία), από διάσημους (διασημοφιλία), από εγκύους (μαιεσιοφιλία), λεχώνες (γαλακτοφιλία), παρθένες (παρθενοφιλία),από ανθρώπους της οικογένειάς (αιμομιξιφιλία), από άτομα που είναι μικροσκοπικά ή έχουν μικρό ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός τους (μικροφιλία), άτομα που είναι τεράστια ή έχουν τεράστιο ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός τους (μακροφιλία), άτομα που έχουν αλλάξει φύλο ή ντύνονται με ρούχα του άλλου φύλου. 

    Και ας μην ξεχνάμε την ερωτική εμμονή ορισμένων με τα ζώα (ζωοφιλία) η οποία μπορεί να πάρει και την μορφή «σχέσης» με χάδια κι άλλα τρυφερά στοιχεία. Πιο συχνά προτιμούνται πρόβατα, σκυλιά, γάτες, μοσχάρια αλλά και  χήνες, κότες, γαλοπούλες οι οποίες μερικές φορές σκοτώνονται στο τέλος εξαιτίας των μυϊκών σπασμών τους κατά τον αποκεφαλισμό τους. Δεν παραλείπονται όμως και μικρά έντομα που περπατούν πάνω στο σώμα κατά προτίμηση τα γεννητικά όργανα του ατόμου και ίσως και να τον δαγκώνουν όπως στην μελισσοφιλία. Άλλες φορές ευχαρίστηση δίνουν σε κάποιους τα νεκρά ζώα (νεκροζωοφιλία) ή το να βλέπουν απλά ζώα να ζευγαρώνουν.

    Μερικές φορές ευχαρίστηση λαμβάνεται από τον αποκλειστικό εστιασμό σ’ ένα μέρος του σώματος (μεροφιλία). Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να διεγείρεται όταν βλέπει μασχάλες (μασχαλαγνεία), μυς (σθενολαγνεία), αφαλούς (ομφαλολαγνεία), αστράγαλους (αστραγαλολαγνεία), όταν γλείφει το εσωτερικό του ματιού (αποπαρασίτωση) ή μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πόδια (ποδολαγνεία), στα χέρια, στις μύτες, στην τριχοφυία (τριχοφιλία), στα δόντια, εμμονή με στα οπίσθια (πυγοφιλία) ή το στήθος (μαζοφιλία) . Ακόμα και η γεμάτη κύστη, τα αέρια του συντρόφου τους (επρωκτοφιλία) ή η περίοδος (μενοφιλία) μπορεί να φανούν διεγερτικά σε ορισμένους ανθρώπους.

    Όταν μιλάμε για παραφιλία εννοούμε οτι η σεξουαλική διέγερση ενός ατόμου προκαλείται από ασυνήθιστα αντικείμενα, καταστάσεις και άτομα. Επειδή όμως οι ψυχίατροι  γνωρίζουν πως πολύς κόσμος  μπορεί να έχει κάποιες φορές ασυνήθιστες φαντασιώσεις ή συμπεριφορές (σύμφωνα με μία έρευνα το 62,4% των αντρών ανέφεραν ένα σεξουαλικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να θεωρηθεί παραφιλία και 44% απ’ αυτούς το ενσωμάτωναν στην σεξουαλική τους ζωή), αποφάσισαν να ορίσουν την παραφιλία ως διαταραχή (δηλαδή παθολογική) μόνο όταν προκαλεί α)δυσφορία στο άτομο β)προβλήματα στην κοινωνική, εργασιακή ή άλλη σημαντική περιοχή της λειτουργικότητάς του γ) μπορεί να βλάψει κάποιον ή δ) περιέχει άτομα που δεν συναινούν στην πράξη.

       Μερικές πηγές αναφέρουν οτι υπάρχουν πάνω από 500 παραφιλίες, πολλές από αυτές είναι αρκετά σπάνιες (ίσως και θεωρητικά πιθανές αλλά στην πραγματικότητα ανύπαρκτες). Οι πιο γνωστές παραφιλίες όμως είναι οι ακόλουθες:  α) Παιδοφιλία  Εδώ η σεξουαλική διέγερση προέρχεται από το να βλέπει, αγγίζει ή να συνευρεθεί σεξουαλικά κάποιος με παιδιά, συνήθως κάτω των 13 ετών. Μία υποκατηγορία αυτής είναι η νηπιοφιλία στην οποία αντικείμενο του πόθου είναι παιδιά κάτω των 3 ετών ή η εφηβοφιλία κατά την οποία διέγερση επιτυγχάνεται από εφήβους β) Επιδειξιομανία  Το άτομο διεγείρεται από το να δείχνει τα γεννητικά του όργανα σε άλλους  γ) Ηδονοβλεψία  Κάποιος διεγείρεται από το να βλέπει κρυφά ανθρώπους να ξεντύνονται ή να κάνουν σεξ. Όταν δε γίνεται κρυφά και τα άτομα που κάνουν σεξ γνωρίζουν οτι τους βλέπει ονομάζεται σκοπτοφιλία. Μπορεί επίσης να πάρει κι άλλες μορφές όπως το να διεγείρεται κάποιος από τη θέα της δικής του σεξουαλικής πράξης και να τη βιντεοσκοπεί ή να τη βλέπει στον καθρέφτη (κατοπτρονοφιλία) ή από ερωτικά τρίο στα οποία αυτός  παίρνει τον ρόλο του θεατή (τριολισμός) δ) Εφαψιμανία  στην οποία διέγερση επιτυγχάνεται από το να αγγίζει κανείς και να τρίβεται πάνω σε άτομα που δε συναινούν σ΄αυτή την συμπεριφορά (συχνά σε μέσα μαζικής μεταφοράς) ε) Μαζοχισμός  κατά τον οποίο το άτομο διεγείρεται σεξουαλικά από το να τον εξευτελίζουν, να τον δέρνουν, τον δένουν ή γενικά να τον πονάνε και να τον κάνουν να υποφέρει ζ) Σαδισμός  οπου ο πόνος του άλλου προκαλεί σεξουαλική διέγερση. Υπάρχουν διάφορα είδη σαδισμού όπως ο νεκροσαδισμός οπου σεξουαλική ευχαρίστηση παίρνεται από τον διαμελισμό πτωμάτων ή τον βασανισμό ζώων στον ζωοσαδισμό κ.λ.π. η) η Παρενδυσία στην οποία το άτομο παίρνει σεξουαλική ευχαρίστηση με το να ντύνεται με ρούχα του άλλου φύλου (χωρίς να είναι απαραίτητα ομοφυλόφιλος ή τρανσέξουαλ) και θ) ο Φετιχισμός  ο οποίος αναφέρεται σε σεξουαλικές συμπεριφορές που περιέχουν τη χρήση αντικειμένων. Διέγερση μπορεί να προκληθεί από διάφορα αντικείμενα ή αλλιώς φετίχ όπως γόβες, εσώρουχα, κορσέδες, κάλτσες/ καλτσόν, μετάξι/ σατέν, γούνα, γάντια,  δερμάτινα ρούχα, ψωμί ή ζύμη, μπαλόνια, κραγιόν, περούκες, γυαλιά, προσθετικά στήθους, ρομπότ, ιατρικά εργαλεία, ποδιές, βελόνες, μάσκες, πάνες, εξατμίσεις κ.α. Διέγερση επίσης  μπορεί να προκαλέσουν κι άλλα αντικείμενα όπως:  οι καθετήρες (καθετηροφιλία), τα κλύσματα (κλυσμαφιλία), τα αγάλματα (αγαλματοφιλία) καθώς και τα μανεκέν/ φουσκωτές κούκλες (πυγμαλιονισμός), η επαφή με αυτοκίνητα ή άλλες μηχανές (μηχανοφιλία), οι εικόνες με πορνογραφικό υλικό ή ερωτική τέχνη (εικονοφιλία), ο καπνός, τα τσιγάρα (καπνολαγνεία), τα λούτρινα ζωάκια ή άτομα ντυμένα ως ζωάκια (λουτρινοφιλία), οι μπότες (μποτολαγνεία) κ.λ.π. 

    Λόγω του επαγέλματός μου, οφείλω να γνωρίζω οτιδήποτε ασυνήθιστο έχει σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Όταν λοιπόν είδα τυχαία ένα ντοκιμαντέρ για τις παραφιλίες (δηλαδή σεξουαλικά ενδιαφέροντα που είναι ασυνήθιστα) και ερεύνησα το θέμα περισσότερο, συνειδητοποίησα οτι τα βιβλία ψυχολογίας μου είχαν προσφέρει γνώσεις που καλύπτουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου πάνω στο θέμα. Οπότε αποφάσισα να ερευνήσω τις σεξουαλικές παρεκκλίσεις περισσότερο κι εδώ σας εκθέτω μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνάς μου.