Μαρία Ορφανού

Ψυχολόγος 

Ορφέως 71

Παλαιό Φάληρο

Αθήνα

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ B.Sc., M.A.

Να τι θέλει μια γυναίκα κύριε Φρόυντ

    Ο Φρόυντ είπε μια μέρα στην Μαρία Βοναπάρτη: "Η μεγάλη ερώτηση που ποτέ δεν έχει απαντηθεί και την οποία δεν έχω καταφέρει ν' απαντήσω, παρά τα 30 χρόνια ερευνάς μου πάνω στη γυναικεία ψυχή, είναι: Τι θέλει μια γυναίκα;" Ως γυναίκα, που έχει συζητήσει με πάμπολλες άλλες γυναίκες, η απάντηση μου φαινόταν πάντα αρκετά απλή. Εδώ θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις γυναικείες επιθυμίες, χρησιμοποιώντας την Φροϋδική θεωρία της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης για να μπορέσω να βοηθήσω τον σύγχρονο άντρα (μιας που είναι αργά για τον Φρόυντ) να καταλάβει το άλλο φύλο. Η περιγραφή μου αφορά την μέση γυναίκα γιατί φυσικά υπάρχουν αποκλίσεις κι αν δε γνωρίζετε την συγκεκριμένη θεωρία του Φρόυντ και δεν καταλαβαίνετε τις εξηγήσεις που προτείνω, μπορείτε απλά να επικεντρωθείτε στο ποια είναι τα γυναικεία "θέλω".

     Οι γυναίκες λοιπόν χρειάζονται πρώτον να μπορούν να ικανοποιούν τις στοματικές τους ανάγκες όταν είναι με έναν άντρα. Τα φιλιά, να βγείτε έξω για φαγητό ή ακόμα καλύτερα να τους μαγειρέψεις είναι δραστηριότητες με ερωτικά στοιχεία. Το να πάτε έξω για ποτό, το οποίο ψυχαναλυτικά συνδέεται με τη βρεφική απόλαυση του γάλακτος από το στήθος της μητέρας, αυξάνει ακόμα περισσότερο την σεξουαλική τους διάθεση. 

    Κατά το πρωκτικό στάδιο ανάπτυξης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σ' ένα κοριτσάκι να είναι καθαρό (πιστεύω περισσότερο από ένα αγόρι) οπότε η καθαριότητα είναι σημαντική συνήθως για μια γυναίκα. Γι' αυτό η σύντροφός σας ασχολείται τόσο με την καθάρισμα του σπιτιού και περιμένει κι από εσάς ή να τη βοηθήσετε σ΄αυτό ή τουλάχιστον να κρατάτε το χώρο σχετικά καθαρό. Επίσης, επειδή η γυναίκα έχει δεχτεί αρκετή πίεση στο συγκεκριμένο στάδιο, περιμένει με τη σειρά της (όπως περίμεναν κι απ' αυτή) ο σύντροφός της να το έχει ξεπεράσει επιτυχώς και να μπορεί να δίνει. Να μπορεί να δώσει λεφτά γι'αυτήν, να της δώσει ένα δώρο και γενικά να μην είναι τσιγκούνης στα υλικά ή στην αγάπη του. Πού θα πάει όμως η επιθυμία για βρωμιά που σχετίζεται μ' αυτό το αναπτυξιακό στάδιο; Στο κρεβάτι πιστεύω. Οι γυναίκες θέλουν να αισθανθούν κάπως "βρώμικες" στο σεξ οπότε "βρώμικα΄" λόγια ή πράξεις συχνά τις διεγείρουν. Με μέτρο βέβαια μιας που έχουν αναγκαστεί να απωθήσουν μεγάλο μέρος της σεξουαλικότητάς τους όπως θα εξηγήσω. 

    Θα αφήσω προς το παρόν τις επιθυμίες που σχετίζονται με το φαλλικό στάδιο μιας που είναι και το πιο σημαντικό και θα συνεχίσω με τα "θέλω" που προέρχονται από την λανθάνουσα περίοδο. Η γυναίκα θέλει να μην είναι τα πάντα για το σεξ! Να υπάρχουν περίοδοι και στιγμές ασεξουαλικότητας που περνάτε απλά καλά μαζί. Για παράδειγμα να πάτε μια βόλτα στη θάλασσα ή να γελάσετε μαζί. Θέλει να μπορεί να μάθει κάτι από' σας και κυρίως να ΣΕΒΕΣΤΕ αυτό που είναι, αυτά που έχει καταφέρει να γίνει, άσχετα με την σεξουαλικότητά της. 

    Φυσικά το ενήλικο, σεξουαλικό κομμάτι της θέλει να μπορείτε και να ξέρετε να την ικανοποιήσετε και στο κρεβάτι. Επειδή όμως, όπως ανέφερα, η σεξουαλικότητα του κοριτσιού είναι λιγότερο κοινωνικά αποδεκτή από του αγοριού κι ένα μέρος της έχει μετατραπεί σε ρομαντισμό, συχνά πρέπει να ικανοποιήσετε πρώτα τις ρομαντικές της "φαντασιώσεις" πριν ικανοποιήσετε τις σεξουαλικές.

    Πάω τώρα πίσω στο φαλλικό στάδιο οπου συναντούμε και το γνωστό Οιδιπόδειο ή σύμπλεγμα της Ηλέκτρας όπως ονομάστηκε αργότερα για τις γυναίκες. Εδώ τα πράγματα γι' αυτές είναι πιο πολύπλοκα απ' οτι τους άντρες, αφού το πρώτο αντικείμενο αγάπης τους είναι η μαμά και μετά γίνεται ο μπαμπάς. Γι' αυτό το λόγο όμως θέλουν ο άντρας να έχει στοιχεία που τους θυμίζει και την εικόνα της ιδανικής μαμάς που είχαν μικρές και φυσικά του μπαμπά. Περιμένουν λοιπόν θηλυκά στοιχεία απ΄ αυτόν. 'Οπως η μαμά, θέλουν να τους δίνει απλόχερα αγάπη και ζεστασιά, να τις βοηθάει, να τις φροντίζει μερικές φορές, να τους φέρεται στοργικά/ τρυφερά με αγκαλιές, χάδια ή όμορφα λόγια,να τους μιλάει αλλά και να τις ακούει και να τις καταλαβαίνει, να είναι εκεί γενικά γι' αυτές όταν τον χρειάζονται. Θέλουν ο άντρας ν΄αγαπάει τα παιδιά όσο οι ίδιες ήθελαν ν΄αγαπηθούν απ΄τους γονείς τους.

    Βέβαια, όπως ο μπαμπάς στα μάτια του μικρού κοριτσιού , μια γυναίκα θέλει επίσης ο άντρας να είναι όμορφος γι΄αυτήν (χωρίς να προσπαθήσει πολύ), να είναι ψηλός, δυνατός σωματικά και ψυχικά, να είναι έξυπνος κι ενδιαφέρον, να τον θαυμάζει δηλαδή και να νιώθει ασφάλεια μαζί του καθώς ξέρει οτι θα την προστατεύσει. Συχνά την εξιτάρει αν είναι κάπως δύσκολο να τον αποκτήσει και δεν τον έχει σαν δεδομένο γιατί αυτό της θυμίζει την μη διαθεσιμότητα του μπαμπά. Οπότε το να την φλερτάρεις, να πηγαίνετε ραντεβού ή να κάνετε κάτι διαφορετικό σαν να πρωτογνωριστήκατε της αρέσει γιατί ασυνείδητα νιώθει πως έχει την ευκαιρία να σε αποπλανήσει ξανά και να επαναλάβει την Οιδιποδειακή φαντασίωση. Εξαιτίας της ασυνείδητης επιθυμίας για αποπλάνηση του πατέρα, θέλει επίσης να αισθάνεται πως τη θέλεις τρελά και παρόλο που την διεγείρει σ΄ένα επίπεδο ο ανταγωνισμός με άλλες γυναίκες (γιατί της θυμίζει τον ανταγωνισμό με την μάνα), θέλει να καταφέρει να σ΄έχει αποκλειστικά δικό της, να γίνει η μοναδική γυναίκα που αγαπάς και η πιο σημαντική στον κόσμο. Τέλος, είναι σημαντικό γιατί αυτό περίμενε κι από τον μπαμπά, να εκτιμάς την προσπάθειά της, όποια κι αν είναι, και να βλέπεις οτι πολλά απ΄αυτά που κάνει είναι για να σ΄ευχαριστήσει με τον δικό της τρόπο.

Με τον δικό της τρόπο η κάθε γυναίκα θέλει να εκφράζει την ωριμότητα, τον δυναμισμό, την καλοσύνη της κι όλα τα χαρακτηριστικά που θεώρησε οτι είχε η ιδανική μαμά όταν ήταν παιδί και προσπάθησε να ενσωματώσει στην προσωπικότητά της και να έχει κάποιον δίπλα της που να αναγνωρίζει αυτά και τα υπόλοιπα προτερήματά της! Θέλει κάποιον που ν΄αγαπάει το ενήλικο κομμάτι της αλλά της δίνει και χώρο και συναισθηματική ασφάλεια να παλινδρομήσει σε παλαιότερα στάδια της παιδικής ηλικίας χωρίς να αισθάνεται ντροπή ή τύψεις. Κάποιον που, θεωρητικά τουλάχιστον, μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες της ψυχοσεξουαλικής της ανάπτυξης που αναφέρθηκαν. Απλά τα πράγματα αγαπητέ άντρα (τουλάχιστον στα μάτια μιας γυναίκας).